Logo
       

KNJIGA SVIMA I SVUDA, Premium program: „Mali odmor“

Silvija Šesto, Vanda Čižmek: Abeceda nevoljenih
13. 11. 2020., 18:00 – HRT3

30/06/2021

Predstavljanje knjige ABECEDA NEVOLJENIH

_Pogledaj video

RADIO INTERVJU Radio Istra

RADIO ISTRA, VAL KULTURE: Program OVCA NA RADIJU
17. 9. 2020.

Emisija Ovca na radiju dio je programa Festivala slikovnice Ovca u kutiji koji se održava u Pazinu. Gosti su diplomirana knjižničarka i autorica slikovnica Davorka Semenić Premec, suvlasnica izdavačke tvrtke Ibis grafika Saša Krnic te ilustratori Vanda Čižmek i Peter Škerl koji otkrivaju svoj dio stvaralačkog procesa u nastajanju slikovnice.

_Poslušaj emisiju

DORUČAK NA TRAVI kod Sanje Bachrach Krištofić – emisija o kulturi

rplus.video
7. 6. 2020.

Ilustratorice nastupaju – razgovor povodom Osmog hrvatskog biennala ilustracije

Sudjeluju: autorica i kustosica izložbe, mr. Koraljka Jurčec Kos te ilustratorice Sanja Pribić, Vanda Čižmek, Lana Hudina, Hana Vrca i Franka Tretinjak (dizajnerski kolektiv NJI3).

_Pogledaj video

JEDAN AUTOR – JEDAN RUKOPIS, ILI?

Sonja Švec Španjol, PerceiveArt
5. 2. 2020.

“… Vanda Čižmek koristi visoko individualizirani rukopis koji se prilagođava dobi čitatelja i zadatosti narudžbe, ali prilikom interpretacije priče ostaje naglašeno svoj. Od ilustracija s puno boja s izraženijim ekspresijama lica i dojmom simpatičnosti za najmlađe, preko crno-bijelih ilustracija s povremenim uplivima boje za akcentiranje pojedinih motiva, pa sve do krajnje pročišćenih kompozicija s puno praznog prostora tj. bjeline u knjigama za stariju djecu i odrasle.”

_Pročitaj više

MOŽE LI SE I U ILUSTRACIJI RAĐENOJ PO NARUDŽBI SAČUVATI AUTORSKI STIL?

Patricia Kiš, Jutarnji list
4. 2. 2020.

Može li se i u ilustraciji rađenoj po narudžbi sačuvati autorski stil?

O izložbi Jedan autor, jedan rukopis, ili?, Galerija ULUPUH.

_O izložbi

Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2019. godini

NSK, 20.12.2019.

PE PITA O NEBU…
među 25 odabranih naslova za najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2019. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2019. godinu. Odabrano je 25 naslova za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koji se organizira za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu.

_Pročitaj više

ESTETIZACIJA I REHUMANIZACIJA BOLNIČKOGA PROSTORA: UMJETNOST U SVRHU ZDRAVLJA

HDLU, 9. 10. 2019.

Likovne intervencije izvedene u zagrebačkim bolnicama

Pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić realizirano je 12 likovnih intervencija na lokaciji KBC-a Zagreb: u bolnici Rebro i Klinici za ženske bolesti i porode (Petrova) te u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) koje su realizirali sljedeći umjetnici: Ivana Pipal, Jasmina Krajačić, Vanda Čižmek, Marta Tuta, Olena Sokolovska, Vida Meić, Ivo Kosanović, Agata Lučić, Ida Jakovljević, Ivan Stanišić i Melinda Šefčić.

_Pročitaj više

IMAGE OF THE BOOK

International Illustration and Book Design Competition
Moskva, Rusija 2019.

Diploma u kategoriji: Ilustracija za djecu i mlade: Vanda Čižmek (Croatia) za ilustracije iz knjige J. Pervan Tonka će sutra

Natječaj Image of the Book – godišnji natječaj ilustracija i dizajna osnovale su Savezna agencija za tisak i masovne komunikacije i Udruženje ilustratora i dizajnera knjiga iz Moskve 2008. godine. 2007. Natječaj postaje internacionalni.

_Pročitaj više

ILUSTROFEST19 Festival ilustracije

Beograd, Srbija
23. – 31. 5. 2019.

Nagrada međunarodnog festivala ilustracije ILUSTROFEST za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige.

Na otvaranju festivala ilustracije Ilustrofest dodeljene su nagrade najboljim ilustratorima: Vandi Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Moniki Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovani Mugoša (Češka) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđeli Janković (Srbija) i Stefanu Grkoviću (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti. Dobitnik Grand Prix-a za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo.

_Pročitaj više

RADIO INTERVJU Radio Rojc

Festival dječje knjige MONTE LIBRIĆ
08. – 14. 4. 2019. Circolo, Pula

Intervju na Radio Rojc-u u sklopu Festivala dječje knjige MONTE LIBRIĆ.

_Poslušaj intervju

Dobitnici Nagrade GRIGOR VITEZ za 2018.

Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, Zagreb
17. 4. 2019.

Nagrada Grigor Vitez za ilustraciju za mlađu dob djece u 2018. Vandi Čižmek u slikovnici Uhvati mi plavog medu (Ibis grafika, Zagreb)

“… Likovni izraz Vande Čižmek karakterizira izrazita čistoća stilizacije likova, oblika i prostora. Autorica na jednostavan način oblikuje poseban i upečatljiv karakter plošnog prostora u kojem se priča odvija. Geometrizirani prostor stvara podlogu na kojoj se posebno ističu emotivna stanja glavnog lika. Ukupan dojam asocira na suvremeno reinterpretiranje nekih elemenata likovnog izražavanja koje je moglo proizaći iz poštovanja prema tradiciji sjajnih primjera Zagrebačke škole animiranog filma…”

_Pročitaj više

Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2018. godini

NSK, 19. 12. 2018.

UHVATI MI PLAVOG MEDU
među 28 odabranih naslova za najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2018. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2018. godinu. Odabrano je 28 naslova za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koji se organizira za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu.

_Pročitaj više

Dobitnici Nagrade GRIGOR VITEZ 2017.

Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, Zagreb
24. 4. 2018.

Pohvala Nagrade Grigor Vitez dodjeljuje se Vandi Čižmek za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. godini.

_Pročitaj više

Dobitnici Nagrade GRIGOR VITEZ 2016.

Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, Zagreb
21. 3. 2017.

Pohvala Nagrade Grigor Vitez dodjeljuje se Vandi Čižmek za autentične ilustracije u Sirup protiv mačjeg kašlja, Semafora, Zagreb i Kumarov san, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.

_Pročitaj više

Nagrada OVCA U KUTIJI

za najbolju hrvatsku slikovnicu 2015./2016.
Interliber 2016.

Nagradu dječjeg žirija osvojile su dvije slikovnice:

Sirup protiv mačjeg kašlja, tekst Silvija Šesto, ilustracije Vanda Čižmek, Naklada Semafora i

O zmaju koji je volio cvijeće, tekst Ema Pongrašić, ilustracije Bob Živković, Knjiga u centru.

_Pročitaj više

6. Hrvatski biennale ilustracije

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
8. 6. – 31. 7. 2016.

Na 6. Biennalu izlaže više od 40 autora, a nagrade su dobili Vanda Čižmek, Irena Jukić Pranjić, Sanja Pribić, Matija Pisačić, Davor Pavelić i Zdenko Bašić.

_Pročitaj više
_O izložbi

ULUPUH slika i riječ

Multimedijalni projekt ULUPUH-a u sklopu programa Godine čitanja
27. 11. 2021.

13/12/2022

Godinu čitanja ULUPUH je obilježio zanimljivim projektom kojim se suvremenim hrvatskim književnim djelima dalo novo ruho. U sklopu projekta Slika i riječ članovi ULUPUH-a svojim su ilustracijama i kostimima dali novo obilježje suvremenim pričama i likovima. U ovoj virtualnoj Godini čitanja pogledajte i poslušajte jedinstven spoj umjetnosti.

Autori projekta: Vanda Čižmek i Silvija Šesto / UHVATI MI PLAVOG MEDU, Iva Šimunović Lisak / CIRKUS, Katarina Radošević Galić / ŽENA ZA JUČER, DANAS I SUTRA, Nataša Rašović Bodiš / SJENA, Ivana Bakal / MONOMNO JA, video: Tomislav Marić, tekstove čitali: Silvija Šesto i Boris Bakal.

_Pogledaj video

NEUSTRAŠIVE ŽENE putujuća izložba ilustracija

100 žena koje su promijenile hrvatsku
10. 3. 2022.

Putujuća grupna izložba NEUSTRAŠIVE ŽENE temelji se na knjigama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (2019.) autorice Tatjane Barat i Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

_Pročitaj više

ZAGRLJAJ ILUSTRACIJE ZA DJECU UKRAJINE

Torpedo.media
13. 3. 2022.

Kako bi djeci izbjegloj od rata ublažili šok dolaska u novu sredinu, hrvatski ilustratori odlučili su se na zanimljivu akciju. Na inicijativu ilustratorice Ane Salopek odlučili su da svako dijete dobije osobni dar jednog ilustratora kojim će mu pokušati prenijeti poruku o tome da će zajedno graditi svijet u kojem je vrijedno živjeti. Slikovnice, knjigice i paketići namijenjeni su djeci smještenoj na području Ličko-senjske županije.

_Pročitaj više

Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2022. godini

NSK, 19. 1. 2023.

14/06/2023

KIKI, MI TE VOLIMO!
među 18 odabranih naslova za najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2022. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2022. godinu. Odabrano je 18 naslova za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World koji će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

_Pročitaj više

Sjajni ilustratori dječjih knjiga

Croatia In Your Pocket - Zima 2023 posebno izdanje
28. 3. 2023.

Upoznajte tri najbolja ilustratora koji stvaraju čarolije u Hrvatskoj danas: Marsela Hajdinjak, Manuel Šumberac i Vanda Čižmek.

_Pročitaj više

OVCA U KUTIJI

za najbolju hrvatsku slikovnicu 2023./2024.
Interliber 2023.

26/04/2024

Posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice SRPANJSKI MACHOR Krešimir Krnic i Vanda Čižmek, Ibis grafika

_Pročitaj više

Ilustracije koje vraćaju u djetinjstvo

Andriana Baćurin, TREND
5. 11. 2023.

Izložba Vande Čižmek Igraonica u Izložbenom salonu Ljudevit Šestić, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac.

_Pročitaj više

Priča o žudnji i zavođenju – iz mačje perspektive / FOTOGALERIJA

Mladen RADIĆ, Glas Istre
20. 04. 2024.

Izložba Vande Čižmek Srpanjski machor u Galeriji HUIU, Pula.

_Pročitaj više