Logo
       

MALA RETROSPEKTIVA

Galerija Vladimir Filakovac, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
3. 2. – 19. 2. 2020.

30/06/2021

… ilustracije koje slave život i svojim će stilskim, čistim, otkačenim i dorađenim interpretacijama još dugo uveseljavati najmlađe čitatelje, otvarajući im neke nove, čarobne svjetove kao nepresušni izvor nevjerojatne mašte i darovitosti.

Čarobni vektorski svijet Vande Čižmek

Malo se koji autor može pohvaliti s tako strelovitim uspjehom kao što ga je doživjela ilustratorica Vanda Čižmek. U nekoliko godina uzdigla se u prepoznatljivo ime naše ilustratorske scene. Umjetnica se doista našla u pravo vrijeme na pravom mjestu, i to otkada je sa svojim dugogodišnjim parterom Davorom Šunkom, na poziv književnice Silvije Šesto preuzela grafičko oblikovanje cijele edicije Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Premda je Čižmek po struci grafička dizajnerica, svojim je stiliziranim, ali upečatljivim rukopisom stvorila retro stil inspiriran glasovitom Zagrebačkom školom animiranog filma i njezinih velikana kao što su bili: Dušan Vukotić, Vlado Kristl, Borivoj Dovniković, Boris Kolar, Zlatko Bourek…

Uporabom kompjutorskog miša i programa Adobe Illustratora, Vanda je u svojemu stvaralaštvu izgradila moćan, imaginarni vektorski svijet. Takva plošna estetika jasnih linija i boja neizravno je i proizvod samog diktata razvoja računalne tehnologije koja je u posljednjih dva desetljeća zahvatila cijeli svijet. No, Čižmek je svojom kreativnošću dokazala da je njezin talent nadišao nametnute trendove, izbjegavajući pritom sve opasnosti i prepreke na putu kreativnog razvoja, pazeći da joj radovi ne budu previše mehanički i otuđeni od same teme.

Svi Vandini simpatični, nacrtani likovi, bilo da se radilo o čovjeku, djetetu, psu, mački, ptici, majmunu, zebri, slonu, kitu…, stvoreni su nevjerojatnom lakoćom u nekoliko poteza s naglašenim karakterom i raspoloženjem, što nam svjedoči da autorica uvjerljivo barata proporcijama i anatomijom. U pozadini često koristi obojane geometrijske plohe kao što su kvadrat, pravokutnik, krug ili trokut, iz kojih stvara arhitektonske oblike ili prirodu, kontrastirajući ih pritom s glavnim likovima.

Njezin je kolorit nježan, nenametljiv. Često upotrebljava boje kao što su roza, svijetloplava i isprana, smeđa, žuta i zelena. Da bi istaknula planove, koristi crne konturne linije na licima glavnih likova, dok je u pozadini sve ostalo podređeno plošnom, tj. pojednostavljenom načinu izražavanja.

U pojedinim radovima kad je krenula prema monokromiji, ne libi se koristiti i grafičke teksture koje ponekad naginju apstrakciji, pa čak i enformelu, dajući ilustraciji dramatičan i ekspresivan ton.

Upravo ovakvim pristupom oblikovanja, kritika je prepoznala Vandin dar i nagradila je brojnim priznanjima kao što su: posebno priznanje na 6. Hrvatskom biennalu ilustracije (2016.), Nagrada Ovca u kutiji, dječjeg žirija za slikovnicu Sirup protiv mačjeg kašlja Silvije Šesto (2016.), Nagrada Grigor Vitez za slikovnicu Uhvati mi plavog medu Silvije Šesto (2019.), te Nagrada za najbolju ilustraciju u kategoriji knjiga na Festivalu ilustracija – Ilustrofest (2019.), održanom u Beogradu za slikovnice Tonka će sutra Jelene Pervan i Uhvati mi plavog medu Silvije Šesto.

Za razliku od drugih ilustratora koji se uglavnom svojim prepoznatljivim stilom i rukopisom podređuju zadanoj priči unutar klasičnog formata, Vanda kao grafički dizajner promišlja i o oblikovanju same knjige. Njezine dinamične kompozicije su izlomljene, djelujući nam kao da se radi o fragmentima neke veće cjeline, koju tek umetanjem grafičkog teksta uravnotežuje u željenu sliku.

Oduševljenje za slikovnice i pisanu riječ “pomalo duguje” i svojemu bratiću, poznatom književniku Robertu Mlinarcu, kojemu je ilustrirala slikovnicu Kumarov san, za koju je i sama u jednom mediju izjavila da joj je to jedan od najdražih radova. Surađivala je i s drugim važnim autorima kao što su: Silvija Šesto, Nada Mihelčić, Melita Rundek, Ana Đokić, Hrvoje Kovačević, Jelena Pervan, Davor Šunk…

Vanda Čižmek “na vrijeme” je ostvarila svoj životni poziv i uspješno spojila ljubav prema likovnosti i pisanoj riječi u nezaobilazan likovni opus, a ilustracije joj slave život i svojim će stilskim, čistim, otkačenim i dorađenim interpretacijama još dugo uveseljavati najmlađe čitatelje, otvarajući im neke nove, čarobne svjetove kao nepresušni izvor nevjerojatne mašte i darovitosti.

 

Svebor Vidmar