Logo
       

_PDF katalog

_O izložbi

 

KUMAROV SAN

Galerija Događanja, Centar za kulturu Peščenica – Knap, Zagreb
25. 1. – 15. 2. 2019.

30/06/2021

… linearnost ilustracije i fantazmagoričnost situacije čine točan balans u kojemu se kontrasti hrane i nadopunjuju jedan drugoga. Suptilnost kolorita i detalja, kao i njihova povremena snažna simbolika djeluju razigrano, istovremeno suvremeno i bezvremensko.

Kumarov san

Izložba Kumarov san Vande Čižmek prikazuje ilustracije istoimene knjige Roberta Mlinarca koja prati život dječaka Kumara kroz njegove snove i budni život. Iako definirana kao dječja, knjiga zahvaća teme i promišljanja koja nikako ne možemo zatvoriti u usku definiciju dječjega svijeta. Naime, Kumar se budi uvijek na drugom mjestu i tako, “seleći” se kroz san poput nomada, nigdje ne može pronaći uzemljenje i stabilnost. Također, snovi kojima Kumar putuje i koji definiraju njegov život otvaraju pitanje o krutim kategorijama materijalnosti kao mogućem prividu, nekoj vrsti sna kojeg kolektivno sanjamo, jer, može li itko zaista reći što je san, a što stvarnost, a što tek privid ostvaren nekim čudnim konsenzusom?

Ilustracije Vande Čižmek koje nadopunjuju ovo zanimljivo djelo unose u taj stvarno-sneni svijet dodatnu dimenziju. Linearnost i čistoća nikako ne svrstavaju ovaj čudni svijet u stroge linije i snažna pravila, već naprotiv, ilustratorica nam kroz čistu i jasnu formu omogućava, skupa s Kumarom, ploviti još dalje. Kao da forma transcendira samu sebe i služi kao kontrabalans fantazmagoričnoj, nadrealnoj, filozofskoj priči koja se naslanja na istočnjačka promišljanja o prirodi i prividu stvarnosti. Linearnost ilustracije i fantazmagoričnost situacije čine točan balans u kojemu se kontrasti hrane i nadopunjuju jedan drugoga. Suptilnost kolorita i detalja, kao i njihova povremena snažna simbolika djeluju razigrano, istovremeno suvremeno i bezvremeno. Baš kao što ni priča nije isključivo dječja, ni ilustracije Vande Čižmek neće se dojmiti samo mlađoj populaciji – one su dovoljno razigrane i to im daje sposobnost da i nas, koji smo već umjesto u snove zaplovili u puno krući i dosadniji svijet, preseli u snovito okružje mašte i razlabavi uvjetovanosti koje rijetko propitujemo.

 

Josipa Bubaš

 

KUMAROV SAN – Svjetski dan čitanja naglas u Knapu

Centar kulture na Peščenici – Knap, Zagreb, 1. 2. 2019.

 

U sklopu izložbe Kumarov san ilustratorice Vande Čižmek, 1. veljače u 19 h, u Galeriji Događanja Centra Knap održati će se javno čitanje istoimene ilustrirane knjige. Za mlađe posjetitelje čitati ćemo još nekoliko knjiga za djecu koje je Vanda ilustrirala. Priču čitaju glumci Teatra Gaudeamus.

_Pročitaj više